19 Mayıs 2016 Perşembe

OKUL DERSİ-KİTAP ÖZETİ

Okulda kitap okuyup özet çıkarma ya da sunum yapma ödeviniz varsa işte Size hazır bir kitap özeti...

TOM AMCA'NIN KULÜBESİ

Kitabın Yazarı;
Harriet Beecher Stowe

Kitabın Kahramanları;
Tom Amca (Baş kahraman);
Tom bir köledir, ancak sıradan bir köle değildir. Diğer kölelerden ve hatta beyaz efendilerinden bile daha zekidir. Sevgi dolu bir insandır. Herkese anlayışla yaklaşır. Verilen her görevi yerine getirir, itaatkar bir insandır.
Bay Shelby (Tom'un ilk sahibi);
Çok görgülü ve nazik bir insandır, kölelerine çok iyi davranmaktadır. Bay Shelby daha çok küçükken, Tom Amca nın gözetimine verilmiştir. Tom Amca onu korumuş, kollamış ve büyütmüştür.
Bay Haley (Tom'un satıldığı ilk köle tüccarı);
Çatık kaşlı, acımasız bir insandır. Sadece kendi çıkarlarını düşünür, güvenilir biri değildir. Para kazanmak dışında hiçbirşeyi umursamaz.
KİTABIN KONUSU: 
İnsanlara, köleliğin acımasız yüzü anlatılmak istenmiştir.
KİTABIN ÖZETİ:
Bay Shelbey’e yıllarca hizmet eden Tom Amca, bir köle de olsa, mutlu ve huzurlu bir hayatı vardır. Karısı Chloe ve 2 çocuğu ile birlikte yaşadığı bu çiftliğe son derece bağlıdır. Ancak Bay Shelby’nin köle tüccarı Bay Haley'e büyük borcu vardır ve borçları karşılığında O’na köle satması gerekmektedir. Satılan köleler arasında Tom Amca da bulunmaktadır. Ailesinden ayrılmak zorunda kalan Tom'u, çok zor günler beklemektedir. Tom Amca’nın karşısına kaçması için fırsat çıkmasına rağmen, Bay Shelby’ i zor duruma düşürmemek için kaçmaz, kaderine razı olur. Tom'un tek tesellisi ise ailesinin Bay Shelby’nin yanında güvende olmasıdır. Üstelik Bay Shelby para bulur bulmaz Tom Amca’yı geri alacağına dair güvence vermiştir.
Bay Haley satın aldığı köleleri Güney'e satmak üzere yola çıkmıştır. Missisipi nehri üzerinde bir gemi ile yolculuk etmektedirler. Gemide ailesi ile yolculuk eden minik Evangeline ve Tom Amca arasında güzel bir dostluk gelişir. Küçük Eva babasına ısrar ederek Tom Amca‘yı satın almasını sağlar. Eva nın babası Bay St Clare de son derece iyi kalpli bir insandır. Tom amca arabacı olarak, aileninin yanında çalışmaya başlar. Tek sıkıntısı ise ailesini görememektir. O sırada ise Bay Shelby ölmüş, çiftliği oğlu idare etmeye başlamıştır. İyi kalpli George Shelby kölelere, köle gibi davranmamakta onlara yaptıkları işler karşılığında ücret dahi ödemektedir. Tom'un karısı Chloe aşçılık yapmakta ve kazandığı tüm parayı Tom Amca tekrar satın alabilmek için biriktirmektedir.
Tom'un yanında yaşadığı ailenin küçük kızı Eva çok hastadır, ancak hastalığını ailesinden gizlemektedir. Tom amca'yı çok seven küçük kız babasına, Tom Amca’yı ailesine kavuşturmaları gerektiğini söyler. Eva nın hastalığı ilerler ve ölür, babası kızının vasiyetini yerine getirmeye ve Tom Amca dahil tüm kölelere özgürlüklerini vermeye karar verir. Bay St Clare o akşam kasabada bir kavgayı ayırmaya çalışırken kaza ile vurulur ve ölür. Bay St Clare'in karısı ise, kızı ve kocası gibi düşünmemektedir. Kölelere özgürlüklerini vermez ve onları acımasız köle tüccarı Bay Skegg'e satar. Bay Skegg ise Tom Amca'yı tekrar satar. Tom'un yeni sahibi Simon Legree şimdiye kadar tanıdığı en acımasız sahiptir. O kadar kötüdür ki Tom Amca’nın İncil okumasına dahi izin vermez. Ona göre köleler hayvandan farksızdır. Quimbo ve Sambo adlı iki kölesini de diğer kölelere işkence yaptırmak üzere kullanmaktadır. Bir süre sonra Legree, Tom Amca’nın bilgeliğinden etkilenir ve onu başyardımcı olarak kullanmaya karar verir. Ancak başyardımcılık görevi diğer kölelere eziyet etmek anlamına gelmektedir. Bu yüzden Tom Amca bu görevi kabul etmez. Bir kölenin kendisine itiraz etmesine alışkın olmayan Legree çileden çıkar ve Tom Amca'yı bayıltana kadar döver. Olanlardan çok etkilenen diğer köleler kaçmak için plan yaparlar ve Tom Amca'yı da kaçmaya ikna etmeye çalışırlar. Çok halsiz olan Tom Amca, diğerlerine ayak bağı olmamak için kabul etmez. Köleler kaçarlar. Sabah köleleri bulamayan Legree, bu fikri Tom'un aşıladığını düşünerek çılgına döner, Tom'u suçlar ve türlü türlü işkenceler yapar.
O esnada çiftliğe Bay Shelby’nin oğlu George gelir amacı Tom Amca'yı satın alıp ailesine kavuşturmaktır. Ancak çok geç kalmıştır. Yaşlı adam yapılan işkencelere dayanamamış ve ölmüştür.
Çiftliğe dönen George tüm köleleri azad eder, özgürlük belgelerini verir.
KİTAPLA İLGİLİ DUYGU VE DÜŞÜNCELERİM:
Okurken çok hüzünlendim. Çünkü kitabın baş kahramanı çok kötü insanlarla karşılaşıyor ve hayatı boyunca çok fazla zulüme uğruyor. 133 sayfa boyunca hayatın karanlık yüzüyle karşı karşıya kalmak beni oldukça üzdü.
KİTAPTA BENİ EN ÇOK ETKİLEYEN KİŞİ VE ÖZELLİKLERİ:
Bay George. Bay George beni dürüst kişiliği ve yardımsever olması ile beni etkilemiştir.
BENİ EN ÇOK ETKİLEYEN BÖLÜM:
“Tom Amca Ölüyorbölümüdür. Bu bölümden etkilenmemin sebebi, Tom Amca’nın haksız yere suçlanıp işkence görmesine rağmen sessizliğini bozmaması ve ölümü sessizce kabullenmesidir.
KİTAPTAN ÇIKARDIĞIM SONUÇ:
Bir zamanlar insanların derisinin rengine göre özgür ya da köle olmasına karar veriliyordu. Düşünsenize insanlar bir mal gibi alınıp satılabiliyordu. Bu durumu, sadece köle insanlar için değil, asıl  bu düşünceyi geliştiren bütün insanlık için, büyük bir utanç olduğunu düşünüyorum. İnsanları din, dil ve renklerine göre ayırmamalıyız. Birimiz olmadan diğeri olamazdı, biz insanlar birlik içinde bir bütünüz ve uyumluyuz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder