6 Mart 2016 Pazar

FİLM ÖNER-Mİ-YORUM / PROMETHEUS


Yönetmenliğini Ridley Scott'ın, senaristliğini Jon Spaihts ve Damon Lindelof'un yaptığı, başrollerde Naomi Rapace, Michael Fassbender, Guy Pearce, İdris Elba, Logan Marshall-Green ve Charlize Theron gibi isimlerin oynadığı 2012 yapımı bilim kurgu filmi. Hal böyle olunca insanın bu filmden beklentisi bir hayli yüksek oluyor. Ancak film başrol oyuncularına güvenip, senaryo üzerinde kafa yormayan cinsten.

Filmde geçmişte çok kullanılan uzaylı canavar tipine rastlayacaksınız. İnsanın kanına-dna sına girip vücudu ele geçiren cinsler var ya, işte ondan. Bunun yanısıra daha birçok klasikleşmiş sahnelere de rastlayacaksınız. Yıllardır, bilinmeyen bir gezegene gidildiğinde insanların başına ne geliyorsa hepsi bu filmin oyuncularının başına gelecek. Bu yüzden zaman kaybı diyorum ve öner-mi-yorum..


Güzel bir haftasonu dilerim.


Yapımı : 2012 – ABD
İMDB: 7.3
Tür : Bilim Kurgu ,  Gizem ,  Macera
Süre: 124 Dak.
Yönetmen : Ridley Scott
Oyuncular : Charlize Theron ,  Guy Pearce ,  Michael Fassbender ,  Noomi Rapace ,  Logan Marshall-Green
Senaryo : Damon Lindelof ,  Jon Spaihts

Filmin konusu;

2089 yılında, arkeologlar Elizabeth Shaw ve Charlie Holloway birkaç antik kültürün eserleriyle eşleşen İskoçya'da bir yıldız haritası keşfeder. Onlar insanları dünyaya getiren bu yaratıklara "Mühendis" olarak adlandırmaktadırlar. Peter Weyland, Weyland Corporation yaşlı CEO'su, yıldız haritalarından yararlanarak LV-223 gezegenine bir seyir finanse etmektedir. Android David gemiyi kontrol etmektedir.
Prometheus ekibi LV-233 gezegenine geldiklerinde, dünyaya benzediğini fakat aşırı nitrojenden dolayı yaşanamaz bir gezegen olduğunu keşfederler. Onlar taş yazıtları bulmak için geldikleri yerde, insansı bir kafatası ve büyük bir vücud keşfederler, bunun mühendis olduğunu düşürler ve Shaw bunu incelemek için gemiye götürür. Mürettebat onların soyunun tükenmiş olduğunu tahmin eder ve diğer organlarını da bulurlar. Ekip üyeleri Millburn ve Fifield keşiflerlerin büyümesinden rahatsız olurlar ve Prometheus'a geri dönmeye çalışırlar, ancak girdikleri mağarada kaybolurlar. Ortaya çıkan bir fırtına yüzünden keşif yarıda kalır. Silindire benzer bir yapı keşfeden Android David, bu silindirlerden koyu bir sıvı aktığını görür ve bundan birkaç örnek alır. Geminin labaratuarında, Mühendis DNA'sı ile insan DNA'sını karşılaştırırlar. David silindir ve sıvı içini inceler. Daha sonra kasıtlı olarak kin duyduğu Holloway'ın içtiği içkisinin içine bu sıvıdan damlatır. Kısa bir süre sonra Holloway ve Shaw cinsel ilişkiye girer.
Girdikleri mağarada Millbrun ve Fified yılana benzeyen bir yaratıkla karşılaşırlar ve yaratık Millburn'u öldürür ve Fifield'in kaskına aşındırıcı bir sıvı püskürtür. Mürettebat döndüğünde, Millburn cesedini bulurlar. David canlı bir Mühendis kontrol odasını bulur ve Dünya'yı vurgulayan bir yıldız haritası keşfeder. Bu arada, Holloway hızla hasta olmaktadır. Tüm mürettebatla beraber Prometheus'a geri dönerler ancak Vickers onu gemisine almak istemez, onu ateş silahıyla yakarak öldürür. Daha sonra, tıbbi taramadan geçmesine rağmen Shaw hamile olduğunu ortaya çıkar. Bundan korkan Shaw, onu çıkarmak için otomatik cerrahi tablosunu kullanır. Shaw daha sonra Weyland'ın Prometheus gemiysinde olduğunu keşfeder. Onun amacı, ölümüne yaklaştığından ve bunu engellemek istediğinden Mühendislerden sonsuz yaşam talep etmek ister.
Ayrıca mutasyona uğramış Fifield Prometheus gemisinin hangarına saldırır ve mürettebattan birkaç kişiyi öldürür. Prometheus'un kaptanı Janek ateş silahıyla onu tekrar etkisiz hale getirir. Weyland ve Shaw eşliğinde takım, David'in keşfettiği kontrol odasına giderler. David uyutulmakta olan Mühendisi uyandrır ve Weyland ne istediğini açıklamak için onun dilinde konuşur. Mühendis ise sinirlenir, David'in kafasını koparır ve Weyland'ın takımını öldürerek cevap verir. Shaw kaçar ve Janek'e Mühendis'in sıvıyı Dünya'ya götüreceğini ve tüm insanları ödüreceğini hakkında uyarır. Vickers filika yardımı ile kaçar ve Janek Prometheus'u Mühendis'in gemisine çarptırır. Mühendisin zemine çakan gemisi; Vickers'i ezer. Shaw Prometheus'un kaçış filikasına gider ve içinden çıkardığı yaratığın büyüdüğünü görür. David'in hâlâ aktif olan kafası Shaw'ı Mühendis'in hayatta olduğunu ve onun için geldiği hakkında uyarır. Mühendis filikaya girer ve Shaw'a saldırır ve çaresiz durumda kalan Shaw yaratığın kapısını açar ve Mühendisi yakalar. Yaratık yumurlarını onun içine aktarır. Shaw, David'in kafasını alır ve diğer bir gemiyle gezegenden kaçar. İnsanları neden yok etmek istediklerini araştırmak üzere bir sefere çıkar.
Yaşam filikasında ise Mühendis'in içinden Yaratık doğar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder