29 Mayıs 2015 Cuma

ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIKLI YEMEK TARİFLERİ-LABNELİ PATLICAN ÇORBASI

Patlıcan biz çocukların severek yediği bir sebze değildir. Bende çocuk olduğuma göre patlıcan yememe hakkımı sonuna kadar kullanıyorum :) Ancak sevgili halacığım bana patlıcanı sevdirmek için çeşit çeşit denemeler yapıyor ve nihayet bir denemesinde başarılı oldu. Şimdi o tarifi ve patlıcanın sağlığımız için faydalarını, Sizlerle paylaşmak istiyorum.

LABNELİ PATLICAN ÇORBASI;

Malzemeler;

1.5 su bardağı yoğurt (süzme yoğurt kullanacaksanız 1 bardak yeterli)
2 adet közlenmiş patlıcan (büyük boy)
4 sarımsak
1.5 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı labne peynir
Yarım kase önceden kaynamış buğday (buğdayınız yoksa yerine erişte, şehriye vb kullanabilirsiniz. Ancak evde buğday bulundurmanızı tavsiye ederim. Buğday tokluk sağlıyor, kan şekerini uzun süre yüksek tutuyor. Halam öyle diyor :)



Közlenmiş patlıcanları bir poşete koyup terletin, sonrasında kolayca soyulacaktır. Sarımsakları soyup iri iri doğrayın, patlıcanları da soyduktan sonra iri bir şekilde doğrayabilirsiniz. Bir kapta yoğurt, sarımsak ve patlıcanları karıştırın, üzerine ılık su ekleyip dinlendirin. Çorba tenceresine yağ ve unu koyup hafifçe kavurun. Üzerine 3 su bardağı sıcak su ilave edin ve malzemeyi de ekleyip (buğday hariç) bir taşım kaynatın. Kaynadıktan sonra blenderla bir güzel çekin. İçine buğdayı ve 1 bardak sıcak su daha ilave edip, 15-20 dakika orta ateşte pişmeye bırakın. Süre sonunda ocağı kapatın ve labne peyniri çorbaya katın, eriyene kadar karıştırın. Kapağını kapatıp dinlenmeye bırakın. Çorbanız 20 dakika sonra yenmeye hazırdır. Üstüne taze çekilmiş karabiberle, mmmmmm, neffffiss oluyor, hepinize afiyet olsun.


Çocuk Gezegeni

Neden Patlıcan Yemeliyiz?

  1. Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar.
  2. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler.
  3. Bağırsakları yumuşatır.
  4. A, B1, B2, C vitaminlerince zengindir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bulundurur.
  5. Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder. Kolesterolü olanların, kızartma, oturtma şeklinde yapmamaları tavsiye olunur.
  6. Kan basıncını arttırır.
  7. Kalp hastalıklarının önlenmesine yardım eder.
  8. Zayıflamaya yardım eder. Düşük kalori içeriği nedeniyle kilo aldırmaz.
  9. Bacaklarda ve basenlerde selülit oluşmasını önler.
  10. Uzun süre kalıcı tokluk hissi sağlar.
  11. Romatizma ve romatizmal hastalıklara iyi gelir. Romatoid artrit gibi kemik hastalıklarına fayda sağlar.
  12. Dişleri güçlendirir.
  13. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar.
  14. Yüksek miktarda su içeriği nedeniyle cildi nemlendirir. Kuru cilt ve kuru saçlara iyi gelir.
  15. Kansere yakalanma oranını düşürür.
  16. Beyine de fayda sağlar.
  17. Diyabet rahatsızlığı olanlar yani şeker hastaları için de oldukça harika bir sebzedir. Şeker hastaları da bu şifalı sebzeyi rahatlıklara tüketebilir.
  18. Güçlü bir antioksidandır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder